Over mij

Een beetje meer over mij...

Mijn naam is Brenda Baart. Ik woon samen met mijn man Paul in Zeeuws-Vlaanderen (ongeveer vijftig meter van de Belgische grens). Mijn Vlaamse roots en de landelijke omgeving van zee en bossen zijn mijn inspiratie voor mijn creaties en ideeën.

Ik heb één dochter Ramanda, zij woont een straat van ons vandaan met haar vriend Renaldo. Heel het gezin werkt in het bedrijf (Decoration), zij zijn dan ook een enorme steun en toeverlaat voor mij.

Familie is dan ook alles voor mij: samen werken, samen lachen en samen huilen. Voor- en tegenspoed deel ik met hen. Ons huis is dan ook een dynamisch iets: er gebeurt hier van alles. We feesten, schilderen, eten, slapen, filmen, fotograferen, decoreren, programmeren,… kortom: we doen hier alles. Dit is dan ook echt ons thuis. Ik wil je graag meenemen op mijn pad als interieurstyliste. 

 


 1. 1. Woningrichting Baart in Clinge

  1970

  In 1922 trouwde mijn opa met oma, zij zijn met passie het schildersbedrijf in Clinge gestart. Mijn opa is overleden toen ik nog heel klein was, waardoor ik weinig herinneringen aan hem heb. Mijn oma kan ik mij nog al te goed herinneren, zij was een strenge vrouw. (Ik mocht nooit een boterham met dubbele toespijs - wanneer ik mijn boterham smeerde stonden haar strenge ogen op mij gericht). Zij had een drogisterij naast de winkel, ik was meestal te vinden op de werkplaats zolder (een stoffige zolder waar de verf gemengd werd). Hier kon ik helemaal mijn gang gaan. Ik verfde doosjes en potjes en… eigenlijk alles wat ik maar vinden kon. Een dag vond ik zelfs een potje met echt “goud”, toen de deur toen open ging en de tocht binnentrok “sneeuwde het goud”. Het bladgoud lag overal, mijn vader was niet zo blij. Later ben ik in de winkel gaan werken, in het atelier was ik vaak in de weer met de gordijnen. Enkele jaren later kwam er een bloemen en planten afdeling bij, hier was ik ook vaak in te vinden. 

 2. 2. Mijn studietijd

  1980

  Overdag was ik in de winkel aan het werk, ’s avonds ging ik gemotiveerd naar de avondschool. Zo heb ik 3 jaar lang in Gent de avond opleiding “Etalage en Visual Merchandising” gevolgd. Twee avonden in de week leerde ik alles wat er maar bestond rond etaleren, productplaatsing, kleurgebruik, en meer. Overdag bracht ik dit direct in de praktijk in onze winkel. Al vlug werden er in de zaak 3 etalages getimmerd en kom ik naar hartelust mijn creativiteit kwijt. Na deze opleiding begon het weer te kriebelen, daarom ben ik in 1989 gestart met de opleiding woninginrichting in Roeselare. Het was een zware (studie) tijd, studeren in Roeselare en werken in Clinge. Maar de (kunst)geschiedenis over de interieur branche intrigeerde en motiveerde mij.  Ik was nog niet aan het denken om te stoppen. In 2003 heb ik mijn diploma behaald aan het instituut voor binnenhuisarchitectuur. Hier lag de focus op het uitwerken van verschillende woonstijlen.  Toen ik aan het werk ging als interieur styliste merkte ik dat mijn specialisatie hem zit in mijn multi-disciplinaire achtergrond. Door het combineren van mijn kennis uit de verschillende opleidingen kan ik een uniek ontwerp creëren. Daarnaast heb ik altijd een directe band gevoeld met de theorie en praktijk (door het werken in de interieurwinkel). Ik durf dromen, maar weet ook hoe ik het daadwerkelijk moet realiseren. De perfecte achtergrond voor een interieur styliste.    “Je ziet mijn multidisciplinaire achtergrond direct terug in mijn werkkoffer. Waar etaleer spelden, steekschuim, afstandsmeter en nylon draad door elkaar heen liggen. Allemaal materialen die je normaal per werkgebied terug vindt, maar bij mij het werkmateriaal kan vormen van éénzelfde project”. 

 3. 3. Mijn tijd bij Crea Artiva

  1997

  In 1997 volgde de volgende grote stap: mijn eigen website op het internet. Je kan het je niet meer voorstellen, maar toen had ik geen idee wat ik op mijn website moest plaatsen. Het eerste waar ik aan dacht: mijn cv. Mijn etaleer diploma werd opgemerkt door het bedrijf Crea&Artiva (Nijkerk), zij zochten etaleurs in het zuiden van het land. Voor iemand uit een dorpswinkel was dit een mooie kans om mijn potentie te tonen. Het ging zo goed,dat ik in 2000 de Franchise vestiging Crea&Artiva Zeeland startte. Onze specialisatie was presentatie en route matig etaleren voor bedrijven bij landelijke organisaties. Als hoofd van de afdeling Zeeland kwam er veel op mijn bord: reclame acties uitvoeren, briefing van etaleurs, coördinatie van de activiteiten, bewaken van de calculatie, evalueren van het project, enz. Na enkele jaren begon het te kriebelen voor iets anders. Etaleren was (en is) nog steeds een grote passie. Maar mijn droombaan bevond zich in de interieur inrichting. 

 4. 4. Pot Interieur en Art Gallery Pot

  2007

  Ik startte bij Pot interieur als styliste voor de aankleding van de showroom in samenwerking met Jur (een etaleur met enorm veel kennis). Jur heeft mij echt leren etaleren volgens de technieken/stijl uit de jaren ’50, zoals bijvoorbeeld de Bijenkorf. Als één van de eerste brachten zij kunst in de etalages. Ook bij Pot Interieur begon kunst een belangrijke plaats te krijgen. In 2007 ontstond een grote brand bij Pot, het magazijn was helemaal uitgebrand en de schade in de showroom was enorm. Na de brand ben ik gaan helpen door alles te fotograferen, inventariseren, notulen te maken, corresponderen met de directie en verzekering. Een jaar later ging de zaak terug open en was deze nog mooier dan voorheen. De directie was zo tevreden over mijn diensten dat ik van hen Art Gallery Pot mocht starten. Een grote droom van mij. Hier kon ik al mijn kennis en creativiteit in kwijt. We hebben ondertussen al heel veel exposities opgezet, waaronder Ans Marcus, George van Herwaarde, Rafaël Gorsen, Geert Jan Jansen, Ton of Holland, Sjaak Smetsers, Sjer Jacobs, Roeland van der Kley, Willebrord de Winter, Roger Rutten, en nog veel meer.  

 5. 5. Lesgeven ROC

  2011

  Via via werd er mij gevraagd of ik interesse had in lesgeven aan het ROC, specifiek voor het vak “etaleren”. Dit was voor mij een echte uitdaging. Je wilt een beeld en duidelijke boodschap communiceren. Wanneer je iets op papier zet of kennis aan een volgende generatie doorgeeft wil je daarbij hen zo veel mogelijk op weg helpen in een korte tijdsperiode. Mijn visie op etaleren en interieurinrichting werd concreter. Het werd toen pas echt luidop geformuleerd. Etaleren en styling is een creatief vak, ieder heeft een eigen inbreng. Door de scherpe vragen van de leerlingen heb ik geleerd om mijn visie onder woorden te brengen. Een next-level vaardigheid. 

 6. 6. De start van Decoration BV

  2015

  Tijdens al deze ontwikkelingen was er één constante: onze (interieur) winkel. In 2015 werd de naam veranderd naar Decoration. De zaak is ondertussen enorm gegroeid: een online webshop, magazijn en presentatie-winkel. Mijn man werkt in de zaak, hij heeft het magazijn en de website onder handen genomen. Ondertussen is onze site in 3 talen (Frans, Nederlands en Engels) te lezen en versturen wij onze pakketten over heel de wereld. Binnen Decoration ligt de focus op het verhaal van de 27 kleuren (een kleurenpalet dat perfect bij elkaar past), dit komt terug in de verf, stoffen, decoraties en meer.  Mijn werk binnen de zaak focust zich op het creatieve proces, het realiseren van projecten voor Decoration klanten en het uitwerken van nieuwe (interieur) technieken. 

 7. 7. Brenda Baart interieur advies

  2020

  Op dit moment ben ik werkzaam bij Art Gallery Pot als galeriehoudster. Hier help ik klanten met het vinden van het ideale kunstwerk voor in hun interieur, daarnaast hebben we hier meerdere projecten lopen: zoals “Concepts” (waarbij we delen van het kunstwerk omzetten in home accessoires), “kunstadvies” (waarbij ik mensen help om hun interieur af te stemmen op het kunstwerk) en “Op maat gemaakt” (waarbij we het kunstwerk afstemmen op het interieur). Ik ben ook werkzaam bij Decoration, hier focus ik mij op het creatieve proces. Ik werk interieur ontwerpen uit met de 27 kleuren van Decoration. Ook hier is maatwerk enorm belangrijk, ik wil een persoonlijk ontwerp maken voor de klant. Daarnaast kijken we ook naar het budget. Sommige klanten willen graag alles uit handen geven, andere zijn zelf graag actief bezig aan het project. Voor elke budget en elke wens zoek ik naar een ideale interieur uitwerking. De laatste jaren merk ik dat mensen meer en meer mij benaderen voor een interieur advies. Ik werk met Art Gallery Pot en Decoration waardoor klanten vaak niet weten hoe ze mij moeten benaderen. Daarom ben ik sinds 2020 mijn werk als "interieur styliste Brenda Baart” (link interieur advies) aan het promoten. Ik wil jou helpen met het waarmaken van jouw woondroom! Laten we samen de wereld om ons heen een stukje mooier maken.


Mijn leven is gevuld met creativiteit. Bij Art Gallery Pot ben ik omringd door de prachtige kunstwerken en inspirerende kunstenaars. Bij Decoration word ik constant gemotiveerd om droomprojecten voor mijn klanten uit te werken. Creativiteit is voor mij een multidisciplinair vak. Ik haal inspiratie uit verschillende richtingen en focus het ontwerp specifiek op de wensen van de klant. 

Als styliste wil ik echt voor mijn klanten klaar staan:  een advies gesprek, een demonstratie van producten of extra begeleiding bij het uitwerken van zijn of haar project? Sommige vinden het fijn om een keuze te maken uit mijn vast aanbod, maar veel projecten zijn echt maatwerk. Heb je een beperkt budget? Misschien kunnen we dan samen kijken of bepaalde werkzaamheden zelf uitgevoerd kunnen worden. Heb je weinig tijd? Laten we dan samen een planning uitwerken waarin het Decoration team jou helpt of het project voor jou uitvoert. 

Dit is voor mij ook de rol van een styliste. Een mooi ontwerp maken is leuk, maar uiteindelijk wil je ook weten hoe je dit kan realiseren. Ik luister, speel in op vragen en noden. Misschien komt dit doordat ik uit een echte dorpswinkel kom: die nuchtere Nederlandse kijk. Eerlijkheid vind ik enorm belangrijk en transparantie met betrekking tot prijs, technieken en producten draag ik hoog in het vaandel.


Contact

 

Verfrissende blik nodig? Meer weten over wat ik voor jou kan betekenen, of gewoon eens kennismaken?

 

Neem contact met mij op!